Saturday, March 9, 2013

Dat is jammer... of niet?

Naar aanleiding van deze blog schreef zij ook een blogje, en dat bracht me op een idee. Want wat zou ik kunnen veranderen, maar doe ik niet? Om te beseffen dat veel hiervan ook bewuste keuzes zijn, en misschien jammer vanuit het ene oogpunt, maar dingetjes waar ik van kan genieten andersom.

- Ik gebruik nog wel eens van die hygiënische doekjes voor de wc, in plaats van een sopje te maken. Wel zo makkelijk om vaker de wc even schoon te krijgen, minder goed voor het milieu en zo. Maar omdat ik mezelf ken (en het even zonder heb geprobeerd), houd ik die doekjes er wel in.
- Soms wou ik echt echt echt dat ik een wasdroger had, en ik mis mijn vaatwasser. Het is dat Jos veel helpt met ophangen en afhalen, en zo verstandig is me eerst voor mijn nieuwe studie te laten sparen...
- Ik heb dan wel geen abo op een tijdschrift, maar koop wel vaak de Flow. En inderdaad, die lees ik van voor naar achter, vaak later nog eens, doe flink wat inspiratie op (ook voor ipad apps) en knip en plak plaatjes voor mijn dagboek en kaartjes.
- Over die ipad... ja, kost extra stroom en is gemaakt en zo. Maar ik gebruik hem echt veel, en hij is zo, zo, zo fijn voor boeken (niet meer voor in de trein twee boeken mee moeten slepen omdat de ene bijna uit is en zo...) en andere dingen.
- Ik heb veel boeken staan, kasten vol, en Jos heeft veel dvd's staan, kasten vol. Boeken en dvd's zijn ons ding, en we lezen/kijken regelmatig.
- Ik verstuur, heel slecht voor het milieu, graag kaartjes. Echte kaartjes, van papier (arme bomen) en fysiek verstuurd en met auto's en vliegtuigen en zo vervoerd en zo. En dan denk ik aan hoe blij mensen worden van echte kaartjes in hun brievenbus - hoe blij ík daar zelf van word!
- Mijn huis staat vol met leuke prulledingen. Wel heel veel tweedehands en gekregen, maar ze staan er wel, en ik voel me daar blij mee!
- Ik koop mijn ondergoed bij de Z.eeman en de H.ema en zo, en ben er gewoon blij mee. Ik draag het op, maar vind zelfs daarbij zo af en toe wat nieuws leuk.
- Mijn andere kleding koop ik vaak nieuw als ik het koop. Wel met wat meer kwaliteit tegenwoordig, en bij outlets en zo - ik koop geen 'zomaar voor de leuk' kleding meer - maar bijna niet tweedehands. (Ook prima hoor, maar dat is er bijna niet in mijn maat)
- Ik ben gek op chocola, en weet dat ik minder zou moeten snoepen. Maar áls ik snoep, geniet ik er wel van.
- En ja, ik kom wel eens bij de S.tarbucks. Wel als een echte traktatie, maar dat soort dingen laat ik niet helemaal links liggen.
- Ik heb nog steeds een notitieboekjes-verslaving; ze zijn nog lang niet allemaal vol. Maar ze zijn wel allemaal mooi en leuk!
- Oh ja, en ook ik ben gek op de I.kea, en vind de I.ntratuin ook leuk. En ik hou van mooie keukenspullen, en van Ittala, al hebben we daar nu alleen maar twee mokken van, ik zou er best wel eens meer van willen.
- Ik gebruik nog gewone (goedkope) shampoo, smeer creme op mijn gezicht, en gebruik (tegenwoordig uit mijn enorme gekregen-voorraad) douchecreme. Ik gun Jos zijn chemisch ruikende hema-kinder-shampoo omdat hij dat geurtje zo lekker vindt. En de gewone wasmiddel die ik we nog heel veel hebben staan maken we ook eerst op.

Ik merk dat ik heel veel dingen (nog) anders doe dan mensen waarbij ik consuminder-blogjes lees. En op veel gebieden vind ik dat prima. Soms word ik me door die blogjes bewust van dingen (zo ben ik van spuit-deo over naar rollers waar geen aluminium-zut in zit, en ik neem mijn eigen tasjes mee voor boodschappen, en dankzij diezelfde lieve schat van me leerde ik zonder pakjes koken), maar sommige dingen blijf ik lekker doen, al is het misschien anders of minder. Omdat ik ervan geniet, en het dan toch mijn leven beter maakt. Anderen hoeven niet in mijn 'volle' huis te wonen, en ik (gelukkig) niet in hun minimalistische huis, bijvoorbeeld. Ik heb besloten te genieten van mijn leven zoals ik het wil hebben, en niet zoals het er volgens anderen uit moet zien, en dat is fijn!

8 comments:

 1. Amen. Je hebt volkomen gelijk met die laatste paar zinnen. Ik moet ze ook eens in mijn eigen hoofd prenten...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat gaat jou heus ook wel lukken, je bent heel goed op weg volgens mij ;-) En vooral blijven bedenken: zoals zij hun blogjes schrijven, zij maken ook die keuzes omdat zij er achter staan en hun eigen leven er prettiger mee willen maken, niet omdat ze vinden dat jij het ook moet doen ;-) en omdat het voor hen werkt zijn ze er enthousiast over.

   Delete
 2. Je moet sowieso je eigen leven leiden. Ik vind wel en dat doe jij hoor, dat mensen na moeten denken over wat ze eten, kopen, doen enz.
  Door de bespaarblogjes die ik al jaren lees ben ik me van veel meer dingen bewust en ik heb er veel van geleerd, doe bijvoorbeeld nooit impuls aankopen meer al kost iets maar 3 euro.
  Ik heb eens gelezen over iemand die flipte omdat haar man 2 plakjes kaas zo opat en ze was zo aan t bezuinigen. Kijk dat gaat mij te ver.
  Wat ik soms moeilijk vind is dat ik de mensen met wie ik omga dan van alles zie doen zonder na te denken over milieu of gezondheid . Ik moet dan wel op mijn tanden bijten want ja t zijn hun zaken.
  Zo gooien onze buren hun vuilnis, we hebben van die ondergrondse dingen constant in de tuinafvalcontainer omdat die 3 meter dichterbij staat. Ik vind dat zo erg maar goed ieder voor zich is het toch?
  dikke knuffel en geniet ervan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat heb ik ook wel hoor. Hier ook; pas de hele papiercontainer vol met plastic, nu weer een stapel kleding ernaast; en dat terwijl de 'gewone' vuilcontainer wat is het? 20 meter of zo verderop staat. En 200 meter is er een kleding-inzamel-dinges. Dat soort 'te lui om te lopen' dingen... zijn weer een ander uiterste.

   Delete
 3. Leven en laten leven... en die blogjes zijn niet het echte leven. Het is hier ook echt niet altijd even gezellig met de kindjes, soms geef ik ze een veel te grote mond. Dan voelde ik me soms zo lullig als je al die gezellige blogs van mensen ziet die dan weer met vijf kinderen aan het knutselen zijn en dan weer lekker in het bos aan het wandelen met hun kleurige kaplaarsjes waar geen modder op komt... Maar daar is het ook vast wel wat. Elke dag. Net als hier. Of ik doe echt iets verkeerd ;)

  Maar blogjes zijn maar kleine stukjes van het dagelijks leven. Kleine inkijkjes in hun leven dat anderen je gunnen. Je kiest zelf waarover je schrijft. Wat je sterke (of juist zwakke) punten zijn of wat je wilt laten zien. Ondanks dat ik zelf een hekel heb aan spullen kan ik wel echt genieten van een stukje van iemand die echt houdt van alle dingetjes in huis of over mooie koffiekopjes enzo :) Of als iemand schrijft dat ie lekker uit eten is geweest.

  We zijn gelukkig allemaal anders :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. haha ik moest toch even grinniken over je kleurige kaplaarsjes zonder modder ;-) En ik had van jou al niet het idee dat je pefect was hoor - gelukkig wel dat je lekker jezelf bent ;-)

   Delete
 4. Heerlijk toch...jouw leven en jouw keuzes. Sommige zeer milieubewuste bloggers kunnen ook een soort van Jehova-getuige achtige manier van doen hebben. Mijn manier is de allerbeste. En daarbij alles en iedereen afwijzend die de zaken anders doet of ziet.

  En niemand is perfect. Gelukkig niet. Perfect is zo saai! Al die perfecte plaatjes in tijdschriften zijn niet realistisch. Gezellige gezinnetjes, witte kabeltruien voor een open haard, alles in harmonie...Yeah right!

  ReplyDelete
 5. haha, het is toch juist leuk dat iedereen anders is? En als iedereen een beetje bewuster leeft dan nu, dan scheelt dat al een heel stuk denk ik. En die koffiekopjes hè... ik ben er blij mee joh!

  ReplyDelete