Friday, May 3, 2013

Zaadjes en zo

Je hoort het veel de laatste tijd, maar ik mik het hier ook nog maar eens in de groep.

Al jaren wil ik eigenlijk meer doen met planten en zo op mijn balkonnetje. Waar ik eerst zat met een ex die het op zijn balkon niet wilde hebben en maar niets vond, en een eigen balkonnetje die eigenlijk te klein was en waar ik bijna niet was, zat ik er vorig jaar mee dat ik een paar maanden naar het buitenland ging. Als je in het buitenland zit kan je niet voor plantjes zorgen en zo.

Dit jaar komt het er dus eindelijk van. Ondertussen staan er al een paar bakken met kruiden en bloemen, en wat potten met paprika, komkommer en aardbeien - met dank aan schoonouders voor wat extra potten wat weer een rit tuincentrum scheelde. Oke, nou moesten we ook daar langs, maar dat is veul gezelliger en leuker natuurlijk ;-).  Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen, en ik heb er zin in. Zeker als ik de zaadjes van bijvoorbeeld die bloemen en paprika's later weer zou kunnen gebruiken. Of ruilen voor andere zaadjes, zodat ik nog meer kan doen. Of zo.

Maar nou ik eindelijk kan, wordt er roet in het eten gegooid, bijna letterlijk. Ze willen er in Europa een wet doordrukken dat je geen zaadjes meer mag ruilen of verkopen, tenzij je dat aanvraagt, omdat de planten allemaal precies hetzelfde moeten zijn of zo. Komt er natuurlijk op neer dat je ze dan alleen van bepaalde grote bedrijven kan kopen - en het irritante is, als je dan bijvoorbeeld een mooie paprika laat groeien, heb je niets aan de zaadjes daaruit, die zijn namelijk onvruchtbaar. Zodat je weer nieuwe zaadjes moet kopen van die grote bedrijven etc. Laat ik daar nou net geen zin in hebben, ik vond het net zo'n leuk idee dat ik het straks zelf zou kunnen! Maar als dit door gaat, gaat het waarschijnlijk al niet meer - de eerste jaren schijnt het best lastig te zijn om alles zo te doen dat je goed kunt oogsten namelijk.

Jullie voelen het vast al aankomen. Als je het nog niet gedaan hebt, wil ik vragen een petitie te tekenen. Zodat ik lekker door kan gaan met wat ik al tijden wilde - en zodat we gewoon vrij zijn te kopen of zelf te verbouwen, gebruiken en ruilen wat we willen.

http://petities.nl/petitie/hart-voor-biodiversiteit-geen-octrooi-op-leven

4 comments:

  1. gedaan, natuurlijk want dat moeten we niet hebben.
    Zelf ben ik helemaal niet goed met plantjes maar kom op zeg ze moeten niet alles aan banden gaan leggen.

    Succes ermee !! :-)

    ReplyDelete
  2. wat heerlijk he dat bezig zijn met plantjes. Ik ben te ongeduldig voor zaadjes. Wel haal ik zaadjes uit tomaten en plant ze in tuin. Gaat goed hier. liefs, knuffel en fijn weekend voor jullie beiden

    ReplyDelete